Bindväv & fascia


Vad är fascia?

Fascian är kroppens grundstomme som håller allting på plats i kroppen! Tänk på den tunna näthinnan runt köttbiten.

Varje del i kroppen är omsluten av denna tunna bindväv som fäster i andra bindvävshinnor. Dessa är kroppens grundstomme som håller allting på plats. Fashian är viktig för varje liten muskelrörelse men arbetar konstant, även när vi är stilla då fashian används för immunförsvaret. Fashian är även involverad vid olyckor på så sätt att den hjälper till att fördela smällen mellan fler olika ställen på kroppen. Allting sitter ihop!

Människokroppen har ett omslutande nätverk av bindväv och dess betydelse för vår hälsa är större än vi tidigare trott. Fashian är ett nätverk av bindväv utan början och slut och omsluter allt; muskler, skelett, organ och celler... När vi är stilla så klibbar dessa trådar ihop och vi kan få problem. Forskning har visat att det finns 6 ggr mer nervceller i vår fashia än i våra muskler och en låsning i fashian kan orsaka t ex smärta i ländryggen. En "sjuk" fashia bildar en ond cirkel då inflammation skapas, flödet av vätska och vårt immunförsvar påverkas vilket ger värk och därmed svårare för vila och återhämtning. 

Vid problem i fashian så känner du dig stel, kan ha problem med smärta och kramper, har sämre rörlighet, nedsatt nervsystem, låsningar i leder, kronsisk inflammation, kronisk trötthet, övervikt, dåligt fungerande hjärt-& kärlsystem, fibromyalgi, huvudvärk, migrän och trögt lymfsystem.

Har du en frisk fashia har du bra immunförsvar, är rörlig, normalviktig, har ett väl fungerande lymf-, muskel-, och nervsystem, du har väl fungerande hjärta och kärl och upplever ingen smärta.

Jag strävar alltid efter att hitta orsaken till ditt problem och inte bara lindra symtomet. Därför jobbar jag holistiskt med bl a muskler, faschia, triggerpunkter, lymfa, kost, stress, livsstil och produkter.

I din behandling mixar jag olika tekniker och ger dig hemgångsråd. Ofta kan hemgångsråden gälla koständring, kosttillskott, rörelse, stretch, självmassage, stresshantering, andning, produkter, lymfstimulering m.m